maanantai 10. helmikuuta 2014

Philip Teir: Donner-ryhmä & muita novelleja
-- että juuri tämä ilta juuri tällä hetkellä oli maailmankaikkeuden päätepiste ja että jos hän nyt tekisi jonkin peruuttamattoman päätöksen, liikahtaisi tai sanoisi yhdenkään sanan, kaikki muuttuisi ja loppuisi ja hän paiskautuisi aikuisten todellisuuteen ja siihen loputtomaan yksinäisyyteen, joka siihen tuntui liittyvän. Johan oli liikkumatta, yritti säilyttää tunteen siitä, että seisoi rajamailla.

Tässä vaihtelevanlaatuinen kasa ironian kuorruttamia novelleja ihmisistä, yksinäisyydestä ja suomenruotsalaisuudesta Huvudstadsbladetin kulttuuritoimituksen päällikön Philip Teirin kynästä. Kokoelma alkaa huikealla Donner-ryhmällä ja päättyy muusta novellikokoelmasta erillisentuntuiseen novelliin Pelot joka hihityttää lukijansa takaisin omaan maailmaansa.

73. Pelko, että rupeaa aikuisena varkaaksi.

Tätä novellikokoelmaa lukiessa minulla korostui oman mielialan tärkeys. Väliin novellien takaisesta ajatuksesta sai hyvin kiinni ja ne herättivät paljonkin vastakaikua kun taas toisella tuulella ollessa luettu novelli vaikutti tasaisen epätoivoiselta (kokeilin, luin saman novellin pari eri kertaa).  Novellit tuntuvat usein antiklimaattisilta: ihmiset joutuvat uuteen tilanteeseen, mutta kiinnostavan muutoksen sijaan tapahtuu pihisevä lässähtävä jatko entiseen elämään.

Muutamista nautinnollisista hetkistä huolimatta Donner-ryhmä ja muita novelleja ei noussut esiin erityisen muistettavana kirjana. Harmaanpuoleisen sielunkuvan tarjoajana se palannee mieleen vielä muutamaan otteeseen, mutta uudestaan sitä tuskin tulee luettua.

66. Pelko, ettei ole maustanut ruokaa tarpeeksi ja huomaa sen vasta, kun vieraat ovat jo alkaneet syödä.


Tämä novellikokoelma sisältää:

  • Surullisen hahmon teinin
  • Facebookkia
  • Ulkopuolisuuden tunnettaPhilip Teir. Donner-ryhmä & muita novelleja. Otava 2011.
Ruotsinkielinen alkuteos Akta dig för att färdas alltför fort.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti