maanantai 2. joulukuuta 2013

Rosa Liksom – MaaKonsertti oli tavanomainen menestys. Hän oli tullut tunnetuksi siitä, ettei hän koskaan alittanut tasoaan. Hän oli takuuvarma aina. Hän ei sairastellut, ei saanut hysteerisiä kohtauksia eikä peruuttanut esiintymisiään viime hetkellä ahdistukohtauksen vuoksi.

Maa on kokoelma Rosa Liksomin novelleja, joissa kaikissa on luopuva ja surumielinen tunnelma. Osa novelleista on toivekkaita, toiset vaan synkkiä tai olemukseltaan loputtoman muhjuisen harmaaseen haipuvia. Jokainen novelleista on kuitenkin koruttoman koskettava ja ymmärrettävä. Liksomin kieli on rikasta ja kuvailevaa, kielikuvat eivät jää hämäriksi vaan ne saa pureskeltua lukemisen lomassa.

Pakkanen polttaa ikkunattomia elementtirakennuksia, kaarihalleja, tehdasrakennuksia ja kylmiä varastotiloja.

Luin Liksomin novelleja yhden kokoelmallisen verran lukioikäisenä. En muista kokoelman nimeä, mutta mukana oli novelli jossa ei käytetty välimerkkejä sekä novelli hyvin maanpuolustustahtoisesta lapsesta. Novellit jytisivät mielessäni kun minulle valkeni, että novellit ovat jalo kirjallisuuden laji. Ja näistä novelleista tulee täyteen jo pari nautittuaan.


Tästä kokoelmasta löytyy:
Nainen, kylä, kartano, kaupunki
Veneessä makaava pariskunta
Ikävä äiti

Teoksen esittelykirjailijan kotisivulla.


Rosa Liksom. Maa. 2006. Wsoy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti