maanantai 1. elokuuta 2011

Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani

Olette kuin joku pikku nunna, siivo, hiljainne, vakava ja vaatimaton, [...] mutta kun teiltä kysyy jotain, te sinkautatte arvelematta vastauksen, joka ei ole suorastaan töykeä, mutta aika suorasukainen.

Olen lukenut Kotiopettajattaren romaanin lyhennetyn version yläasteen englannintunnilla, ja mieleeni tämä romaani jäi pääasiassa sisältämänsä rakkaustarinan vuoksi. Uudelleenluettuna romaanista huomaa, mitkä tekijät nostivat sen sensaatioksi ilmestymisvuonnaan 1847.

Kotiopettajattaren romaanin kertojanäänenä toimiva Jane Eyre on köyhä orpo, joka kertoo elämänsä tarinaa alkaen varhaislapsuudestaan enonsa vaimon rouva Reedin hoivista. Nuori Jane on pohdiskeleva ja suorapuheinen lapsi, joka lähetetään Lowoodin köyhien tyttöjen kouluun. Kahdeksan vuoden koulutaipaleen jälkeen hän pestautuu kotiopettajattareksi Thornfieldiin, jossa kotiopettajatteren elämän muuttavat tapahtumat käynnistyvät.

Thornfieldissä Jane Eyre tapaa talon omistajan herra Rochesterin, jonka aviotonta lasta hänet on palkattu opettamaan. Nämä kaksi viihtyvät yhä enenevissä määrin toistensa seurassa Janen tarkkanäköisyyden ja moraalintajun tarjotessa vastusta Rochesterin ailahtelevalle ja synkällekin luonteelle. Epäsäätyisen romanssin kehittymisen tiellä on kuitenkin suurempiakin esteitä kuin aikansa tiukat käytöstavat.

Kotiopettajattaren romaani tarjoaa lukijalle monipuolista luettavaa. Jane Eyren kasvukertomus nostaa selkeästi esiin naisen asemaan, koulutukseen ja luokkayhteiskuntaan liittyviä teemoja Janen elämän ja mielipiteiden kautta esiintuotuina. Jane esimerkiksi kaipaa tekemistä ja aktiviteetteja, tilaa omille tavoitteilleen ja ponnisteluilleen eikä rajoittua vain siihen minkä yhteiskunta katsoo naiselle sopivaksi.

Aloittaessani lukemaan kirjaa minulla oli mielessäni epämääräinen mielikuva 1800-luvun romantiikkakirjasta, mutta teoksen yhteiskunnallisten asioiden käsittely ravisteli ennakkoluulojani ja saivat minut pitämään teoksesta suuresti. Nämä aikakautensa arvoja haastavat teemat laajentavat Kotiopettajattaren romaanista monipuolisen ja kantaaottavan tarinan, joka ansaitsee hyvin paikkansa klassikoiden hyllyssä.

Tämä romaani sisältää:
Rakkaustarinan
Seikkailua (omalla 1800-lukulaisella tavallaan)
Vanhahtavaa mutta selkeää kieltä

Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani. Karisto Oy. 2008. 542 sivua.
Englanninkielinen alkuteos: Jane Eyre.
Suomentaja ja esipuheen kirjoittaja: Kaarina Ruohtula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti