keskiviikko 21. elokuuta 2013

Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänäJoskus Jacksonista tuntui kuin koko maailma olisi ollut tilikirjan sivu – kadonneet vasemmanpuoleisessa sarakkeessa, löytyneet oikeanpuoleisessa. Ikävä kyllä tilit eivät olleet koskaan tasan.
 
Ensin on pätkä tarinaa joka päättyy surullisesti. Sitten on pätkä tarinaa joka päättyy surullisesti. Jonka jälkeen tarina joka päättyy. Jokainen näistä tapauksista jättää jälkeensä tärkeitä kysymyksiä ja haavoitettuja ihmisiä, joille mikään ei ole valmista ennen kuin totuus tekee heistä vapaita.

Päähenkilö Jackson Brodie on entinen poliisi, pohjoisenglantilainen, eronnut, pienen tyttären isä sarkastisen huumorintajun omaava mies joka haaveilee eläkepäivistä Ranskan maaseudulla. Jokainen alun tapauksista päätyy hänen selvitettäväkseen, mutta ihan tavallisena päivänä voi sattua mitä tahansa ja kertojanosansa saavat muutkin henkilöt. tutkimiseen vaan oman mausteensa tuovat köyhtynyt hienostorouva Binky Rain jonka kissoja varastetaan sekä Brodien selviäminen avioerostaan.

Atkinsonin romaani tuo mieleen niin ihmiskuvaukseen keskittyneen teoksen kuin kiemuraisia juonia kuljettavan rikosromaanin, suoraviivaista dekkaria se ei ollut lähellekään. Moniulotteisen tarinansa, sarkastisen kielensä ja dekkareiden kaavaa rikkovan tyylinsä vuoksi se on parhaita rikosromaaneita jonka olen lukenut.


Tämä kirja sisältää:

  • nudisteja
  • matkamuistokaivon
  • omituisen kissamummon


Ihan tavallisena päivänä on luettu myös Sinisen linnan kirjastossa.

 
Kate Atkinson: Ihantavallisena päivänä. Schildts. 2012. 295 s.
Englanninkielinen alkuteos: Case histories. Suomentanut Kaisa Kattelus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti