sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Maritta Pohls: Ellen Svinhuvud

Miten Ellen Svinhuvudista tuli rehevä ja sydämellinen kodin nainen, martta ja lotta, tunnettu miehensä voimakkaana tukena, mutta myös uutterana käsityöihmisenä ja maan äitinä, joka pääsi lähelle kaikkia kansalaispiirejä? Häntä luonnehdittiin työtä pelkäämättömäksi, täydelliseksi perheenemännäksi, enemmän talonpoikaiseksi kuin herraskaiseksi. Hän hallitsi kaikki taloudenpitoon liittyvät tehtävät. Hän oli kuuluisa toimeliaisuudestaan. Hän voitti kaikki vaikeudet. 

Alma Ellen Timgren syntyi 23. joulukuuta 1869 Turussa. Hän on parhaiten tunnettu Suomen kolmannen presidentin P.E.Svinhuvudin vaimona, mutta hänen 83 elinvuottaan sisältyi paljon muutakin huomionarvoista. Ellen Svinhuvud valittiin Lotta Svärd –järjestön kunnialotaksi, hän oli aktiivinen martta ja häntä ihailtiin suuresti hänen  seurattuaan miestään karkoitusmatkalle Venäjälle. Yksityiselämässään hän synnytti ja kasvatti kuusi lasta, hoiti ahkerasti kotia ja oli useita vuosia Kotkanniemen maatilan emäntä. Hän oli niin juhlia järjestävä hienostonainen kuin ahkera maatilan emäntä.

Ellen Svinhuvudin elämänkerrassa kulkee vahvana kolme tarinaa: nimihenkilö Alma Ellen Svinhuvudin rinnalle nousee yhtä vahvana hänen aviomiehensä Pehr Erik Svinhuvudin elämäntarina. Kolmas, vahvasti läsnä oleva ”päähenkilö” on Suomen itsenäistymisen aikaan sijoittuvat tapahtumat, joihin päähenkilöiden elämä ja vaiheet vahvasti sitoutuvat. Elämänkerrassa kerrotaan laajasti tapahtumista ja P.E. Svinhuvudin elämästä, Ellenin tarinan noustessa esiin useinmiten vain sen liittyessä kahteen edelliseen.

Elämänkertana kirja on hajanainen, kirjassa selvitetään kesken tarinan usein lukijalle tuntemattomien sukulaisten ja tuttavien elämäntarinoita, palaten myöhemmin takaisin aiheeseen. Jälkisanojen mukaan elämänkerran lähteet rajattiin jo tekovaiheessa perustumaan ensisijaisesti aiemmin julkaistuun aineistoon, mikä selittää teoksen referoivan yleisvaikutelman.

Itse Ellen Svinhuvudiin elämänkerta tutustuttaa mielestäni harmittavan pintapuolisesti, ehkä osittain lähderajauksestaan johtuen. Teoksen loppupuolella Maan äidiksi nimetty osa sen sijaan selvittää kiinnostavasti lukijalle Ellen Svinhuvudin ajan naiskuvaa ja –ihannetta sekä vertaillaan kolmen ensimmäisen presindentinrouvan rooleja. Ajan naiskuvan valossa ymmärsin paremmin, miksi ahkera, toimelias kodin hengetär ja maatilan emäntä Ellen oli aikanaan niin pidetty presidentin puoliso.

Tämä elämänkerta paljastaa Ellen Svinhufvudista:

           - Hän oli suuri turkisten ystävä ja kasvatti turkiskettuja itsekin.
       - Hän järjesti elämänsä ehtoopuolella lampunvarjostinkurssin.   
       - Hän aloitti hammashoitajan opinnot tukeakseen tiukassa rahatilanteessaan olevaa perhettään.
        


Otava:. Ellen Svinhuvud Suomalainen säätyläisnainen maalta. 
Kouvolan Sanomien kirja-arvostelu


 Maritta Pohls: Svinhuvud. Suomalainen säätyläisnainen maalta. Otava. 2011. 175 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti