maanantai 26. syyskuuta 2011

Cassandra Clare: Luukaupunki

”Se on tyttö”, Jace sanoi toivuttuaan häkellyksestään. ”Olethan sinä nähnyt tyttöjä ennenkin, Alec. Sinun siskosi Isabellekin on tyttö.” Jace astui askeleen lähemmäs Clarya ja kurtisti kulmiaan aivan kuin ei olisi täysin uskonut silmiään. ”Maallikkotyttö”, hän sanoi puoliksi itsekseen. ”Ja hän näkee meidät.”

Olen mukana Kirjanurkkauksen Zephyrin emännöimässä Anna Karenina –kimppaluvussa http://kirjanurkkaus.blogspot.com/2011/09/anna-karenina-kimppaluku.html, ja lukuaika menee usein kyseisen teoksen kanssa. Siinä sivussa tulee luettua toki muutakin, kuten tämä jo pari viikkoa sitten luettu Luukaupunki.

15-vuotias newyorkilaistytön Clary Frayn tylsän tavallinen elämä muuttuu häkellyttävästi nopeassa tahdissa. Viettäessään iltaa ystävänsä Simonin kanssa hän näkee oudosti käyttäytyviä ihmisiä joita Simon ei huomaa. Pian tapahtumat syöksähtävät käyntiin nopealla tempolla kun Claryn äiti kaapataan ja hän joutuu taistelemaan kaameaa oliota vastaan. Löytääkseen äitinsä Clary lyöttäytyy näiden uusien ihmisten, demoninmetsästäjien, joukkoon.

Cassandra Clare kirjoittaa sähäkkää, tapahtumavetoista fantasiaa nefileistä, enkelten ja ihmisten jälkeläisistä jotka taistelevat ihmiskunnalta salassa maailmaa riivaavia demoneita vastaan. Nefilipoika Jace on upeannäköinen, taitava taistelija ja etäinen, Clary taas normaali, taiteellinen teinityttö. Paljon metakkaa, sanallista nokittelua ja kiivaita tunteita sisältävä kirja vetoaa varmasti etenkin heihin jotka pitävät Twilight/Houkutuksesta (kirjan kansiliepeessä kerrotaan avuliaasti Houkutus-sarjan kirjoittajan Stephanie Meyerin olevan sarjan suuri fani).

Kirja ei lukiessa tapellut vastaan, mutta ei liioin koukuttanut lukemaankaan. Taidan alkaa olla jo liian vanha lukemaan nuorten fantasiaa, sillä tarinasta nauttimisen sijaan arvailin tulevia käänteitä (helppoa) ja kritisoin mielessäni kirjoitustyyliä (miksi kaikki aina käyttäytyvät niin dramaattisesti!) jännityksen ja uppoutumisen sijaan. Henkilöiden huumori kyllä upposi, ja lukija saa valita suosikkinsa mysteerisen Edwardin ja ystäväpoika Jaco.... tarkoitan siis Jacen ja Simonin väliltä!

Vaikka kirjan henkilöt niin usein sävähtävät, hätkähtelevät ja lysähtävät ja Luukaupungissa laukkaa taruolentoja vampyyreistä velhoihin, voisin hyvin suositella kirjaa teini-ikäiselle lukijakunnalle johon fantasiaa sisältävä nuortenkirja uppoaa.

Mutta miksi, voi miksi kirjassa pojan vatsalihakset supistuvat eivätkä esimerkiksi jännity?

Otava: Luukaupunki.


Tämä kirja sisältää:

-          Komeita ja kauniita enkelten jälkeläisiä.
-          Asenteellisia teini-ikäisiä.
-          Pörröisen persialaiskissan joka ohjaa ihmisiä Instituutissa oikeisiin paikkoihin.


Cassandra Clare: Luukaupunki. Varjojen kaupungit 1. Otava. 2009. 443 sivua.
Alkuteos: City of Bones. The Mortal Instruments Book One. 2007.
Suomennos: Terhi Leskinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti