Prostituutio, bordellit, hyväksikäyttö, alistettu köyhä nainen ja kansainvälinen rikollisuus. Minun lisäkseni monilla ihmisillä varmasti pyörivät nämä ajatukset päässä jos puhutaan kaupallisesta seksistä. Tutkija Anna Kontulan selvitys seksityön tekemisestä Suomessa laajentaa ja jäsentää miettijän ajatuksia. Samalla myös selvitetään stigman olemusta, juuri sitä joka saa useimpien ihmisten ajatukset heti laukkaamaan paheksunnan ja kauhun noidankehässä.
Punaiseen eksodukseen tiivistyy, miksi jotkut päätyvät myymään seksiä omasta tahdostaan tai ainakin ilman nimettävissä olevaa pakkoa (s. 13).
Tutkimukseensa Kontula on haastatellut Suomessa toimivia seksityöläisiä. Tämän lisäksi hän on saanut materiaalia seksityöläisten omalta keskustelupalstalta. Sosiologian ottein hän antaa tutkimuksensa kohteiden päästä ääneen kertomaan elämästään ja luomaan työstä uutta kuvaa iltapäivälehtien ja poliisiraporttien rinnalle.
Varakkailla yhteiskuntaryhmillä on toki aina ollut palvelijoita ja lastenhoitajia palkollisinaan, [...]. Kaupallisen seksin kasvu voidaankin nähdä osana laajempaa länsimaiden tendenssiä, kun naisten perinteisesti korvauksetta tekemä työ siirtyy palkkatyöksi. (s.95.)
Punaisessa eksoduksessa pyritään kuvaamaan juuri seksityötä ja seksityöntekijöitä, ihmisiä jotka ovat valinneet jonkun seksin muodon osa- tai kokoaikaistyökseen. Haastateltavat ilmoittuivat tutkimukseen itse mukaan, joten luonnollisesti alistetut ja hyväksikäytetyt henkilöt ovat rajautuneet tutkimuksen ulkopuolelle. Teos valottaakin, minkälaisia ovat nämä seksin alalla työskentelevät ihmiset ja laajentaa heidän maailmaansa lukijalle. Seksityöläinen on muutakin kuin työnsä, hän voi olla äiti, opiskelija tai tavallinen työntekijä joka hankkii lisäansioita myymällä seksiä.
Seksityön ensisijainen motiivi ei näyttäisi olevan ”helppo raha”, sillä valinnoissaan seksityöntekijät painottavat pikemminkin omaa aikaa ja toiminnan vapautta: he tyytyvät suhteellisen vaatimattomiin ansioihin maksimoidakseen ansiotyön ulkopuolelle jäävän elämän. (s.134.)
Itselleni Punainen eksodus oli mieltäavartava lukukokemus. Ymmärrän nyt miksi seksin myyminen voi olla jollekulle työnä vaihtoehto, ja mitä työhön ja sen tekemiseen sisältyy. Jäin myös miettimään miten paljon vahva stigma ”huonosta naisesta” vaikuttaa nykyihmisten elämänmenoon. Jos olisi täysin hyväksyttyä ja sallittua vaihtaa seksuaalisia palveluja rahaan, vaihtuisivatko yhden illan juttujen yökerhoissa iskeminen seksin vaihtokauppaan?
Pysyttäytyminen monogaamisena matalapalkkaisena naisena takaa kyllä vakaan yhteisöllisen aseman, mutta seksityöntekijöiden mukaan jättää vähän mahdollisuuksia emansipaatioon. Aineistostani löytyy paljon ylpeyttä siitä, että toimijalla oli rohkeutta ”ottaa elämä omiin käsiinsä.” (s.228.)
Tämä kirja sisältää:
Stigman määrittely ja ymmärrys
Seksityön tekijän äänen esiintuonti
Yksi uusi kuva seksityön tekemisen syistä
Anna Kontula: Punainen Exodus – Tutkimus seksityöstä Suomessa. LIKE. 2008. 320 sivua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti