keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Outi Pakkanen: Murhan jälkeen mainoskatko
Vasta monen minuutin kuluttua Katja ymmärsi laskea kuulokkeen paikoilleen. Hän poimi tuhkakupista puoliksi poltetun savukkeen ja sytytti sen.

Murhan jälkeen mainoskatko kertoo mainostoimiston väestä ja murhasta. Mainos-Arlan väki on juhlimassa uutta rahakasta sopimusta toimitusjohtajan huvilalla, ja aamulla yksi heistä on ruumis. Kaikki ovat epäiltyjä ja vanhat luurangot kolisuttelevat kaappejaan murhatutkinnan aikana.

Tartuin tähän kirjaan sen mielenkiintoisen nimen ja ohuuden vuoksi, 188-tekstisivuinen teos vaikutti nopealta lukupalalta. Ilokseni tällä välipalalla oli tarjota sisältöä, dekkaripiirteiden lisäksi henkilöt, ympäristö ja käytöstavat aiheuttivat mielenkiintoa ja hämmennystä. Jokainen tuprutti savukkeita niin sisällä kuin ulkona, juhlaillalliseen kuuluivat tupakat ja aamun kahvi&tupakkatauko vietettiin hauskimman työkaverin huoneessa.

Pidin ensin lankapuhelimia mainostoimistoväen erikoisuutena ja valittuna tyyliseikkana (päähenkilö Katja vetää pistokkeen seinästä saamansa häiritsevän puhelinsoiton jälkeen) kunnes jälleen yksi sytytetty savuke sai minut tarkistamaan teoksen kirjoitusvuoden: 1973. Ilmankos uusintapainos valkoisine sivuineen hämmensi, omana elinaikanani sisätupakointi ei ole ollut sallittua.

Murhan jälkeen mainoskatko ihan hyvä kepeähkö dekkari ja ajankuva, joka on säilyttänyt tasonsa vuosistaan huolimatta.Tässä romaanissa:

- Tupakkaa ja alkoholia kuluu 
- Poliisi on ystävä 
- Lapsen hankkinutta neiti-ihmistä saa paheksua
 

Gummerus 2012 (alkuperäinen teos julkaistu vuonna 1973)
210 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti