tiistai 17. syyskuuta 2013

Miika Nousiainen – MetsäjättiEnnakkoluulon ja pelon yhdistelmällä Törmälästä on kasvanut aistikkaan rasistinen kylä, joka on valmis katsomaan kieroon kaikkea uutta ja erilaista.

Metsäjätti kertoo Pasista, kauppakorkeaan lähteneestä Törmälän omasta pojasta joka tulee Metsäjätin edustajana neuvottelemaan kotipaikkakuntansa puunjalostustehtaan kohtalosta. Kotipaikkakunnalla asuu edelleen paras kaveri Janne, jonka kanssa Metallican kuuntelu on edelleen helppoa. Samalla menneisyys pakottaa kuitenkin kohtaamaan taaksejätetyt ongelmat. Maailmantalous potkii ihmistä päähän, mutta se kuuluu asiaan.

Kaikkiaan Törmälä on normaali suomalainen paikkakunta, kiva kesällä. Ei ehkä lamakesinä, mutta nousukauden kesinä vanhassa tukkisatamassa saattaa olla lämpiminä päivinä mukava tunnelma, ainakin alkuillasta.

Kirja tuli luettua jo elokuun alkupuoliskolla, joten muistikuvat ovat hieman hatarat. Ensimmäisenä Nousiaisen romaanista nousee mieleen sen kieli, kielikuvat ja synkkä huumori joka nousee Törmäläläisten elämänasenteesta. Kauhua taas aiheuttaa ajatus, että joidenkin ihmisten mentaliteetti voi oikeasti olla noin lannistunut ja vastentahtoinen. Metsäjätissä seurataan sekä neuvotteluiden etenemistä että Pasin puolison raskautta kvartaaleittain, ja jännästi tulevan lapsen ja Törmälän tehtaan kohtalot tuntuvat kulkevan samaa käyrää pitkin.

Viimeisessä kvartaalissa tapahtuvaa alleviivaavaa paasausta lukuun ottamatta kirja toimii hyvin ja kuljettaa mukanaan. Lukukokemus innostaa kyllä lukemaan lisää Nousiaista, varmaan Vadelmavenepakolaisen kun se käteen osuu.


Tästä kirjasta löytyy:

  • Viinaa
  • Hirveitä ”kepposia”
  • Kasariheviä


Tänä vuonna Metsäjätin ovat lukeneet myös Kannesta kanteen Kaisa ja Luru.

Miika Nousiainen. Metsäjätti. 2011. Otava. 286 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti